maanantai 30. marraskuuta 2015

Yrmy ja Ärmätti, veijareiden veijarit


Yrmy ja Ärmätti. Loistavat nimet. Ostin kirjan Helsingin Kirjamessuilta, koska ystäväni oli vinkannut lastenkirjaa ohimennen. En epäile hetkeäkään, miksi hänen pieni poikansa kuulemma rakastaa Yrmyä ja Ärmättiä.

Yrmy ja Ärmätti
Tracey Corderoy - Lee Wildish
Suomentanut: Raija Rintamäki
Kustannus-Mäkelä Oy
2010
Kuvakirjassa on kärttyinen peikko nimeltä Ärmätti, jonka mielestä kaikki on tylsää. Hän ei siivoa, ei tiskaa eikä vedä edes vessaa. Eräänä tylsänä tiistaina Ärmätti kutsutaan juhliin. Hän ei tietenkään halua mennä, koska ei pidä juhlista…

Samana tylsänä tiistaina Ärmätti tapaa Yrmyn, joka juhlii yksinään Ärmätin pihalla. Peikot ystävystyvät. Ärmätistä tulee kuin tuleekin ystävällisempi ja iloisempi peikko, koska hän saa ystävän, jonka kanssa voi tehdä vaikka mitä.

Kuvakirja on hauska ja helppolukuinen, mutta taustalla on tärkeää asiaa ystävyydestä ja tunteista.

Jäin kuitenkin pohtimaan, miksi Yrmyä ei esitelty lainkaan. Olisiko minun lukijana pitänyt jo etukäteen tietää, kuka Yrmy on? Googlasin lukemisen jälkeen kyseistä lastenkirjaa ja ilmeni, että englanniksi kirjoja on tehty useampia, mutta suomeksi niitä on ilmeisesti käännetty vain tämä yksi. Se ehkä selittää sen, miksi Yrmy ilmestyy tarinaan ”tyhjästä”. Toinen asia, jota jäin pohtimaan oli alussa Ärmätin saama juhlakutsu. Kyseisistä juhlista ei kirjassa myöhemmin puhuttu lainkaan. Oliko Yrmyn järjestämät juhlat Ärmätin pihalla nämä kutsussa mainitut juhlat? Siinä tapauksessa juhlajärjestelyt ovat erikoiset, mutta peikkojen toimintaanhan se toisaalta sopii.

Lapsilukijaa varmasti koukuttaa kirjan kansi, jossa Yrmy ja Ärmätti irvistelevät ja kaivavat nenäänsä. Kielletty kiinnostaa aina. Lisäksi sisäkanteen on piirretty lapsia kiinnostava iso hyllykkö, joka on täynnä räkäpulloja, lattiakaivoliejulaatikoita ja pierurouhepurkkeja. Aikuista purkkien sisältö ehkä ällöttää, mutta lapsia niiden sisältö riemastuttaa.
Yrmyn ja Ärmätin hervottoman ja hirtehisen huumorin avulla voi myös lasten kanssa keskustella vakavia:
  • Miksi Ärmätti on alussa kärttyinen ja ilkeä?
  • Milloin sinä olet ollut kärttyinen? Minkälaiset asiat saavat sinut kärttyiseksi? 
  • Miltä kärttyisenä olo tuntuu?
  • Mitä Ärmätti huomaa tutustuttuaan Yrmyyn?
  • Minkälaisia asioita sinä teet ystäviesi kanssa?
  • Minkälainen olo Ärmätille tulee, kun Yrmy lähtee? Mistä se johtuu?
  • Oletko sinä tullut joskus surulliseksi, kun kaverin on täytynyt lähteä kotiin?
  • Miltä  Ärmätistä tuntuu, kun hän yhtäkkiä huomaa, että hänen suupielensä nykivät?
  • Minkälaiset asiat tekevät sinut iloiseksi?
Minut teki iloiseksi tutustuminen Yrmyyn ja Ärmättiin, varsinaisiin veijareihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti