lauantai 28. syyskuuta 2019

Tussh, Salamasankari tulossa!

Piki ja Iso
Tällä kertaa esittelyvuorossa on Piki, tuo pieni ja pippurinen Salamasankari. Kirja löytyi jo valmiiksi hyllystäni.

Kirja käsittelee niitä ikävämpiä tunteita - surua, vihaisuutta, ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä. Kirjan pääteemoina ovat kiusaaminen, itsetunnon vahvistaminen, ystävyys ja näihin kaikkiin liittyvä tunteiden kirjo.

Tarinassa Piki, kirjan päähahmo, haluaa mukaan metsän majaleikkeihin. Se lähteekin kohti majaa innoissaan, Salamasankariksi pukeutuneena, mutta joutuu kohtaamaan ikävän vastaanoton. Piki jää ulkopuolelle. Siitä seuraa tunteiden sekamelska hämmästyksestä, kiukkuun ja suruun. Ison (Pikin aikuinen) avulla Piki kokeilee uudelleen ja pääsee mukaan majaleikkiin. Leikissä se kuitenkin joutuu kohtaamaan jälleen ikävää kohtelua ja saa leikistä mitättömän, ulkopuolisen roolin. Lopulta Pikin kiukku kiehuu yli. Se kerää rohkeutensa ja antaa kiukkunsa tulla ulos. Hän huutaa "Pitäkää typerä majanne! En tulisi, vaikka pyytäisitte!". Piki purkaa kiukkuaan metsässä, kunnes rauhoittuu ja keksii oman leikin. Samaa aikaa majassa kuhisee ja Pikin tunteenpurkaus saa aikaan muidenkin leikkiöiden hajaantumisen. Kirjan lopussa Piki saa ystävän mukaan leikkeihinsä.

Kirja: Piki
Katri Kirkkopelto
Lasten Keskus
2016
Opas: Mun ja sun juttu
Tiina Haapsalo, Katri Kirkkopelto ja Laura Repo
Lasten Keskus
2016
Tämä kirja on luotu nimenomaan tunnekasvatukseen. Siihen on olemassa myös erilaista oheismateriaalia, esimerkiksi opas "Mun ja sun juttu". Opas ja kirja muodostavat yhdessä kokonaisuuden. Oppaan kautta lasten kanssa voidaan käsitellä monipuolisesti kiusaamista ja sen ehkäisemistä. Kirjalle on olemassa myös omat nettisivut, joiden kautta voi tututstua myös koulutusmateriaaleihin. Nettisivuilla on lisäksi ohjeita niin kotiin kuin varhaiskasvatukseen ja perusopetukseenkin. Materiaalin tekijöinä onkin ollut Katri Kirkkopellon lisäksi alan ammattilaiset Tiina Haapsalo ja Laura Repo.

Kirjan kuvitus on upea. Miellyttää niin lapsen kuin aikuisenkin silmää. Kuvissa on hienosti saatu tuotua tunteet esille. Tämän kirjan ehdoton vahvuus on mielestäni se, että tässä on päähahmo Piki, mutta sen lisäksi majassa leikkivillä hahmoilla on paljon erilaisia rooleja, mm. pomottaja, sivustaseuraaja, kyseenalaistaja, myötäilijä jne..

Salamasankari saapumassa innoissaan majalle

Olen käyttänyt kirjaa lasten kanssa päiväkodissa sekä tavallisella satuhetkellä että myös tunnetuokiossa. Suosittelen lukemaan ensin kirjan kertaalleen läpi yhdessä lasten kanssa ja sitten edetä kirjaa pikkuhiljaa aukeama kerrallaan yhdessä keskustellen. Jokaiselle aukeamalle voi pysähtyä keskustelemaan joko omien kysymysten kautta tai oppaan kysymyksillä. Meillä ainakin lapsia puhututti kirjan aukeamat kovasti.

Kirja sopii mielestäni monen ikäisille, mutta laajimman hyödyn lapsi saa kirjasta viidennestä ikävuodesta alkaen. Huomasin työssäni, että neljä vuotiaan on vielä hieman vaikea osata asettua kirjan hahmojen asemiin ja huomata majassa leikkivien hahmojen rooleja. Mielestäni kuitenkin kirjaa voi käyttää myös alle viisi vuotiaiden kanssa ja silloin voi keskittyä enemmän Pikin tunteisiin ja edetä enemmän lasten kysymysten pohjalta.

Katri Kirkkopelto on kirjoittanut ja kuvittanut muitakin tunnepainotteisia kuvakirjoja, esimerkiksi Molli -kirjasarja.

torstai 12. syyskuuta 2019

Esteiden voittamista ja yhdessä tekemistä

Edellisessä blogitekstissäni avasin Ympyräiset -kirjasarjan taustoja. Tässä tekstissä esittelen sarjan kaksi uusinta kuvakirjaa Pelokas Pingviini ylittää itsensä ja Siro Saparon iso moka.

Anne-Maria Kuusela - Matias Teittinen
Kustannus-Mäkelä Oy
2019
Pelokas Pingviini ylittää itsensä -kirjassa pääteemoina ovat: pelottavien asioiden kohtaaminen, ujouden tunne ja omien esteiden voittaminen.

Tarinassa Pelokas Pingviini on rakentanut hienon koneen, jota se haluaisi esitellä ystävilleen. Kenelläkään ei tunnu olevan aikaa. Pelokas Pingviini löytää mainoksen keksintökilpailusta ja päättää osallistua siihen. Ensin Pelokkaan Pingviinin täytyy päästä perille Poutapilven toiselle laidalle.

Matkan varrella se kohtaa pimeän luolan ja joutuu kamppailemaan pelkonsa kanssa. Rohkeudella ja ystävänsä avulla Pelokas Pingviini pääsee kuitenkin jatkamaan matkaa. Seuraavaan haasteesen pingviini törmää, kun se huomaa jännittävänsä esiintymistä ja suurta yleisöä. Ystävän avulla Pelokas Pingviini selviytyy siitäkin haasteesta.

Anne-Maria Kuusela - Matias Teittinen
Kustannus-Mäkelä Oy
2019
Siro Saparon iso moka -kirjassa pääteemoina ovat harmituksesta toipuminen, ongelmanratkaisutaidot ja yhdessä tekeminen.

Tarinassa ympyräiset lähtevät avaruusmatkalle. Jokaisella matkustajalla on vahvuutensa perusteella määritelty tehtävä aluksessa. Siro Saparon tehtävä on pitää alus siistinä. Siivotessaan komentosiltaa, tapahtuu sille kuitenkin iso vahinko ja alus joutuu väärälle reitille. Alukseen syntyy paniikki ja tilannetta aletaan selvittää. Siro Saparo on surullinen ja pahoillaan tapahtuneesta. Ystävien avustuksella tilanne rauhoittuu ja Siro Saparo oppii, kuinka tapahtuneesta vahingosta voidaan löytää jotain hyvääkin.

Kummassakin kirjassa tarinat ovat sopivan pituisia  ja miellyttäviä lukea ääneen. Ne etenevät koko ajan hyvässä tahdissa ja pitävät pientä jännitystä yllä. Lukija haluaa tietää, miten tilanteet ratkeavat.

Tarinoiden lomassa on sivujen alareunassa "tarroja", joissa on lukijalle esitetty aiheeseen sopivia kysymyksiä. Osa kysymyksistä liittyy tarinassa olevaan tunteeseen, esim. "Milloin sinua on pelottanut?". Ja osa kysymyksistä liittyy luetun ymmärtämiseen, esim. "Miten Siro Saparo pääsi harmituksen yli?". Mielestäni nämä "tarrat" ovat hyviä, koska ne auttavat aikuista johdattelemaan keskustelua.

Tarinoiden kautta saa aikaan hyvää keskustelua lasten kanssa tunteista ja niiden tuomista olotiloista. Lasta on hyvä auttaa etsimään vastaavia tilanteita hänen omasta elämästään. Se auttaa lasta ymmärtämään kirjan tunnetiloja paremmin.

Lapselle/lapsiryhmälle kirja kannatta lukea ensin alusta loppuun, ilman keskeytyksiä ja seuraavalla kerralla vuorovaikutteisesti keskustellen. Seuraava kerta voi olla heti perään tai esim. seuraavana päivänä. Suosittelen näitä tunnekirjoja luettavaksi sellaisessa hetkessä, jossa keskustelu on mahdollista, eikä kenelläkään ole kiire mihinkään. Tunteista puhuminen vaatii rauhallisen ja turvallisen tunnelman.

Yhteistyö: Kustannus-Mäkelä.

perjantai 6. syyskuuta 2019

Tunnekirjojen aikakausi


Tunteista puhuminen on sallittua

Tunteet ovat tämän hetken vahva teema kasvatuksessa ja näin ollen myös lastenkirjallisuudessa. Viimeisten parin vuoden aikana tunneaiheisia lastenkirjoja on ilmestynyt paljon niin yksittäisinä kirjoina kuin kirjasarjoinakin.  Esittelen syyskuun aikana useampia tunneaiheisia lastenkirjoja ja vinkkaan myös ideoita tunteiden käsittelyyn lasten kanssa niin kotona kuin päiväkodissakin.

Työssäni varhaiskasvatuksen opettajana olen aina pitänyt yhtenä tärkeimpänä kasvatustavoitteenani opettaa lapsille tunteista. Olen arjen keskellä nimennyt lapsille tunteita, auttanut heitä tunnistamaan niitä sekä keskustellut heidän kanssaan erilaisista tunteista ja niiden tuomista tunnetiloista niin arjen tuoksinnassa kuin erilaisissa tunnekerhoissakin. Olen huomannut, että kun lapset oppivat tunnistamaan tunteita, he myös oppivat pikkuhiljaa hallitsemaan niitä paremmin. Parhainta palautetta tunnekasvatuksestani olen saanut, kun vanhempi on kertonut, että lapsi on sanoittanut myös vanhemman tunteita ääneen kotona.

Ympyräiset

Ensimmäisenä esittelen tunneaiheisista kirjoista Ympyräiset -kirjasarjan. Ympyräiset on vuonna 2017 aloitettu ja päiväkoti-ikäisille suunnattu pedagoginen konsepti, johon kuuluu lastenkirjojen lisäksi mm. päiväkotipaketteja ja digitaalista materiaalia.

Tarinamuodossa kirjoitettuja lastenkirjoja on ilmestynyt tähän mennessä kahdeksan:

Kiva Kirahvin kannustus
Koala Karhu haluaa olla paras
Pelokas Pingviini ylittää itsensä
Pomppu Bansku ylikierroksilla
Puspus Pusukala tahtoo leikkiin
Räyhä Ravun kiukkupuuska
Siro Saparon iso moka
Sisu Kettu ei anna periksi

Jokainen kirja käsittelee kerrallaan yhtä tunnetta tarinan muodossa. Kirjoissa seikkailevat yksitoista erilaista Poutapilvessä asuvaa eläinhahmoa, joita yhdistää ympyränmuotoiset kehot. Kaikki ovat luonteeltaan kuitenkin erilaisia, yksi on äkkipikainen, toinen rakastaa rauhallisuutta ja kolmas toisten naurattamista. Kaikki tulevat toimeen keskenään ja auttavat toinen toisiaan selviämään luonteenpiirteiden ja tunteidensa kanssa eri tilanteissa. Kaikissa kirjoissa on myös osio, jossa aikuiselle lukijalle avataan tunnekasvatuksen tärkeyttä ja pääpiirteitä. Lisäksi kirjoissa on osio, jossa esitellään kaikki Poutapilven asukkaat luonteenpiirteineen.

Lisäksi sarjaan kuuluu Pieni kirja tunteista, jonka esittelen teille nyt. Kirja on kooltaan nimensä mukaisesti pienempi kuin muut sarjan kirjat. Kirjassa keskitytään yhteen tunteeseen kerrallaan per aukeama. Vasemmalla puolella on arvuutteluloru aukeaman tunteesta ja oikealla puolella on iso selkeä kuva ympyräisten hahmosta, joka auttaa lasta arvaamaan tunteen.

Pidän kirjasta, koska se soveltuu erityisesti vuorovaikutteiseen keskusteluun lapsen kanssa. Aikuinen ja lapsi voivat keskustella, milloin ovat tunteneet kunkin aukeaman tunnetta - miltä se on tuntunut ja miten tunne on vaikuttanut heidän toimintaansa. Aikuisen on hyvä muistaa tuoda myös omia kokemuksiaan lapselle, eikä vain "haastatella" lasta lapsen tunnekokemuksista. Olen huomannut, että kun aikuisena etsii omasta elämästään tunne-esimerkin, on lapsen helpompi löytää esimerkkejä myös omasta elämästään. Tunteista puhuminen kun ei ole aina kovin helppoa. Se on monelle lapselle hyvin abstrakti aihe.

Pientä kirjaa tunteista voi lukea ja katsella monella tapaa:

- arvailemalla tunnetta lorun ja kuvan avulla
- arvailemalla tunnetta pelkän lorun avulla
- arvailemalla tunnetta pelkän kuvan avulla
- pantomiimina siten, että toinen esittää kuvassa olevaa tunnetta
- peilin kanssa lapsi voi kokeilla tehdä samaa tunnetta, kuin kuvan hahmolla

Lapset rakastavat arvailuja ja siksi onkin mielestäni hauska oivallus, että kirjassa arvauksista on tehty loruja. Samalla tulee lapsille riimittelyä. Kuvat ovat yksinkertaisia, vain hahmo ja tunne. Kirjaan on otettu perustunteiden (iloinen, surullinen, vihainen) lisäksi laaja kirjo muitakin tärkeitä tunteita, mm. onnellinen, levoton, ihastunut, kateellinen ja hämästynyt. Suosittelen tutustumaan pieneen kirjaan täynnä isoja tunteita.

Seuraavassa blogitekstissä esittelen sarjan kaksi uusinta kirjaa: Siro Saparon iso moka ja Pelokas Pingviini ylittää itsensä.

Yhteistyö: Kustannus-Mäkelä.