lauantai 28. syyskuuta 2019

Tussh, Salamasankari tulossa!

Piki ja Iso
Tällä kertaa esittelyvuorossa on Piki, tuo pieni ja pippurinen Salamasankari. Kirja löytyi jo valmiiksi hyllystäni.

Kirja käsittelee niitä ikävämpiä tunteita - surua, vihaisuutta, ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä. Kirjan pääteemoina ovat kiusaaminen, itsetunnon vahvistaminen, ystävyys ja näihin kaikkiin liittyvä tunteiden kirjo.

Tarinassa Piki, kirjan päähahmo, haluaa mukaan metsän majaleikkeihin. Se lähteekin kohti majaa innoissaan, Salamasankariksi pukeutuneena, mutta joutuu kohtaamaan ikävän vastaanoton. Piki jää ulkopuolelle. Siitä seuraa tunteiden sekamelska hämmästyksestä, kiukkuun ja suruun. Ison (Pikin aikuinen) avulla Piki kokeilee uudelleen ja pääsee mukaan majaleikkiin. Leikissä se kuitenkin joutuu kohtaamaan jälleen ikävää kohtelua ja saa leikistä mitättömän, ulkopuolisen roolin. Lopulta Pikin kiukku kiehuu yli. Se kerää rohkeutensa ja antaa kiukkunsa tulla ulos. Hän huutaa "Pitäkää typerä majanne! En tulisi, vaikka pyytäisitte!". Piki purkaa kiukkuaan metsässä, kunnes rauhoittuu ja keksii oman leikin. Samaa aikaa majassa kuhisee ja Pikin tunteenpurkaus saa aikaan muidenkin leikkiöiden hajaantumisen. Kirjan lopussa Piki saa ystävän mukaan leikkeihinsä.

Kirja: Piki
Katri Kirkkopelto
Lasten Keskus
2016
Opas: Mun ja sun juttu
Tiina Haapsalo, Katri Kirkkopelto ja Laura Repo
Lasten Keskus
2016
Tämä kirja on luotu nimenomaan tunnekasvatukseen. Siihen on olemassa myös erilaista oheismateriaalia, esimerkiksi opas "Mun ja sun juttu". Opas ja kirja muodostavat yhdessä kokonaisuuden. Oppaan kautta lasten kanssa voidaan käsitellä monipuolisesti kiusaamista ja sen ehkäisemistä. Kirjalle on olemassa myös omat nettisivut, joiden kautta voi tututstua myös koulutusmateriaaleihin. Nettisivuilla on lisäksi ohjeita niin kotiin kuin varhaiskasvatukseen ja perusopetukseenkin. Materiaalin tekijöinä onkin ollut Katri Kirkkopellon lisäksi alan ammattilaiset Tiina Haapsalo ja Laura Repo.

Kirjan kuvitus on upea. Miellyttää niin lapsen kuin aikuisenkin silmää. Kuvissa on hienosti saatu tuotua tunteet esille. Tämän kirjan ehdoton vahvuus on mielestäni se, että tässä on päähahmo Piki, mutta sen lisäksi majassa leikkivillä hahmoilla on paljon erilaisia rooleja, mm. pomottaja, sivustaseuraaja, kyseenalaistaja, myötäilijä jne..

Salamasankari saapumassa innoissaan majalle

Olen käyttänyt kirjaa lasten kanssa päiväkodissa sekä tavallisella satuhetkellä että myös tunnetuokiossa. Suosittelen lukemaan ensin kirjan kertaalleen läpi yhdessä lasten kanssa ja sitten edetä kirjaa pikkuhiljaa aukeama kerrallaan yhdessä keskustellen. Jokaiselle aukeamalle voi pysähtyä keskustelemaan joko omien kysymysten kautta tai oppaan kysymyksillä. Meillä ainakin lapsia puhututti kirjan aukeamat kovasti.

Kirja sopii mielestäni monen ikäisille, mutta laajimman hyödyn lapsi saa kirjasta viidennestä ikävuodesta alkaen. Huomasin työssäni, että neljä vuotiaan on vielä hieman vaikea osata asettua kirjan hahmojen asemiin ja huomata majassa leikkivien hahmojen rooleja. Mielestäni kuitenkin kirjaa voi käyttää myös alle viisi vuotiaiden kanssa ja silloin voi keskittyä enemmän Pikin tunteisiin ja edetä enemmän lasten kysymysten pohjalta.

Katri Kirkkopelto on kirjoittanut ja kuvittanut muitakin tunnepainotteisia kuvakirjoja, esimerkiksi Molli -kirjasarja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti