torstai 15. elokuuta 2019

Suloinen ja touhukas taapero


Julia hakee sukkiaan
Eva Eriksson - Lisa Moroni
Suomentanut: Raija Rintamäki
Kustannus-Mäkelä Oy
2016
Julia hakee sukkiaan -kirjan ostin Helsingin kirjamessuilta vuosi tai kaksi takaperin. Tykästyin kirjan selkeyteen, kuvitukseen ja siihen, että se on nimenomaan suunnattu taaperoille.

Kirja kertoo nimensä mukaisesti Julia nimisestä taaperosta, joka hakee sukkiaan. Kirjan alussa mummu pyytää Juliaa hakemaan sukkansa, ettei hänelle tule kylmä. Ihana huolehtiva mummu! Julia ei haekaan heti sukkia vaan tekee hakureissusta leikin ja ilmestyy oviaukkoon aina uuden vaatteen kanssa. Mutta sukkia ei näy, kunnes lopulta Julia taikoo ne esiin äidin laukusta.

Tarina on yksinkertainen ja juuri pienelle taaperolle sopivan pituinen. Taaperon on helppo samaistua Julian touhuihin. Sivunkäännön jännitystä tuo Julian hassuttelut. Selkeän tarinan lisäksi kirja on myös oiva asioiden nimeämiseen ja värien harjoitteluun.

Kirjan kuvitus on selkeä ja sympaattinen. Kuvituksessa pysytään koko ajan samassa tilassa, mutta joka aukeamalla kuvaan tulee jotakin lisää, esimerkiksi kirjan muut hahmot ilmaantuvat kuvaan aukeama kerrallaan. Hauskinta on se, että kuvissa tapahtuu yllättävän paljon asioita, joita ei tarinassa itsessään mainita. Tässä piileekin kirjan oveluus.

Vaikka kirja onkin suunnattu taaperoille, soveltuu se mielestäni hyvin myös esimerkiksi sisaruskatraan yhteiseen iltasatuhetkeen. Hieman isomman sisaruksen kanssa kirjan kuvista  voi herätellä keskustelua ja tarinaa voi näin ollen yhdessä lasten kanssa laajentaa. Yhdessä voi miettiä esimerkiksi:

- Kenen kotona kuvissa ollaan?
- Mitä kaikkea Sooda-koira ehtiikään puuhata eri aukeamilla?
- Miten Julian vanhemmat ja mummu suhtautuvat Julian hassutteluihin?
- Mistä Julia hakee vaatteita ja muita tavaroita?

Julia -kirjasarja on käännöstuotantoa Ruotsista. Tekijäkaksikko Eva Eriksson ja Lisa Moroni ovat äiti ja tytär. Sarjaan kuuluu useampikin kirja aiheinaan taaperon arkeen kuuluvia asioita, kuten:

- Julia leikkii piilosta (2016)
- Julia istuu (2017)
- Julia syö kaiken (2017)
- Julia auttaa (2018)
- Julia on väsynyt (2018)

2 kommenttia:

  1. Julia-kirjat on ihan parhaita meidän 1,5 vuotiaan (ja vanhempienkin) mielestä, just sopivan mittaisiakin! Välillä vaan mietityttä saako lapsi Julian jekuista ideoita omiin metkuihinsa. :D

    VastaaPoista
  2. Hei Pihla! Samaa mietin, että kuinkahan paljon lapset haluavat kokeilla metkuja itse, mutta onneksi ne ovat vielä aika harmittomia metkuja. Ja lapsen kanssa voi yrittää keskustella vaikka, että miksi näin ja näin ei saa tehdä :D

    VastaaPoista