maanantai 21. lokakuuta 2019

Ihastuttava kaksikko, Pei ja Ryhveli

Pei ja Ryhveli pelastajina
Lauri Hirvonen
Kustannus-Mäkelä Oy
2019

Pei ja Ryhveli ovat avaruusveljekset, jotka rakastavat leikkimistä. Niiden mukana kulkee myös mummin ja ukin avaruuskoira Turre. Kolmikko seikkailee uudessa kuvakirjasarjassa, josta on ilmestynyt kaksi kirjaa: Pein ja Ryhvelin rakettiriita sekä Pei ja Ryhveli pelastajina.

Minulle kyseinen sarja on uusi tuttavuus. Sen on kirjoittanut ja kuvittanut oululainen kirjailija-kuvittaja Lauri Hirvonen. Uusimman kirjan Pei ja Ryhveli pelastajina sain yhteistyön merkeissä Kustannus-Mäkelältä ja sarjan ensimmäisen kirjan kävin lainaamassa kirjastosta. 

Olen erittäin ilahtunut tästä uudesta sarjasta. Olen lukenut kirjat jo moneen kertaan, koska niitä on todella viihdyttävää lukea. Niiden kieli on monipuolista ja lapsenomaisesti kirjoitettua. Erilaiset fontit ja tekstien vaihtelevat paikat rohkaisevat lukijaa eläytymään lukutilanteeseen. Mielestäni parasta kirjoissa on niiden tunnelma sekä hieno eläytyminen lasten maailmaan ja leikkeihin. Huomaan, että kirjailijalle lasten maailma on tuttu. Googlaamalla huomasinkin, että hän on kolmen lapsen isä. 

Kirjoissa kertojana toimii isoveli Pei. Minä-kertoja on harvinaisempi näky lasten kuvakirjoissa. Kivaa vaihtelua. Kirjat ovat humortistia ja hyväntuulisia, vaikka niissä käsitelläänkin erilaisia tunteita ja ajatuksia. Juonet eivät ole ennalta arvattavissa, joten jännitys pysyy hyvin yllä tarinan loppuun saakka.  Kuvitus miellyttää niin lapsia kuin aikuisiakin. Omaan silmään näyttäisi siltä, että kuvituksessa on yhdistetty sekä tietokoneella että käsin tehtyä. 

Oma suosikkini näistä kahdesta kirjasta on Pei ja Ryhveli pelastajina. Siinä Pei ja Ryhveli unelmoivat olevansa isoina palopelastajia. Ne löytävät sekalaisen tavaran laatikosta neljä rengasta ja  rakentavat oman palomenopelin. Rakentaminen sujuu hyvässä yhteistyössä ja alus saa monipuolisesti erilaisia varusteita. Pian kaksikko saakin ensimmäisen hälytystehtävän, koska Turre pitää pelastaa. Kesken operaation palopelastuskaksikko huomaa aluksessaan "pienen" vian. Lopulta Pein, Ryhvelin ja Turren pelastaakin ihka oikea palopelastusalus. 

Minua viehättää erityisesti kirjan teema - unelmat ja niihin uskominen. Pein ja Ryhvelin haaveet ovat suloisia ja lapsen on helppo samaistua niihin. Tarinan kautta lukija oppii, kuinka omia unelmiaan voi toteuttaa, kunhan käyttää hieman mielikuvitusta. Erityisesti pidin Turren haaveesta olla avaruussusi. Pei "mollasi" useaan otteeseen Turren unelmaa, mutta koira piti pintansa, eikä välittänyt muiden kommenteista. Tärkeä opetus niin meille aikuisille kuin lapsillekin. Pidä kiinni omasta unelmastasi, vaikka joku olisi kanssasi siitä eri mieltä. Onneksi kirjan lopussa Peikin toteaa, että Turresta tulee mahtava avaruussusi. 

Pein ja Ryhvelin rakettiriita
Lauri Hirvonen
Kustannus-Mäkelä Oy
2018
Sarjan ensimmäisessa kirjassa, Pein ja Ryhvelin rakettiriita, veljeksille tulee riita, koska Ryhveli painaa Pein kielloista huolimatta raketin kiellettyä nappulaa. Lopulta Pei tönäisee veljeään. Anteeksi pyytäminen on Peille vaikeaa ja Ryhveli ehtii kadota avaruuteen. Pei lähtee etsimään veljeään. Matkan lopuksi veli onneksi löytyy, Turren avustuksella. Sopu saadaan aikaan. 

Koska kummassakin kirjassa on tärkeää asiaa tunteista, sopivat nämäkin kirjat hyvin aiemmin esittelemieni tunnekirjojen joukkoon.

Suosittelen tätä kirjasarjaa erittäin lämpimästi! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti