tiistai 22. lokakuuta 2019

Todellisia monikäyttökirjoja

Olen puolivuotiaan Taimin äiti. Tyttäreni on katsellut muutaman kuukauden ikäisestä alken kirjojen kuvia ja kuunnellut sylissä tai leikkimatolla, kun luen hänelle tai kerron kirjan kuvista. Hän kuuntelee mielellään. Ymmärrys tulee ajallaan. Lukuhetket kuuluvat päivittäisiin rutiineihimme.

Lukutaidon portaiden ensi askelmat vauvasta taaperoikään

Lukemista ei voi koskaan aloittaa liian aikaisin, joten kirjoja voi tutkia jo vauvaiästä alkaen. Vauvoille ja taaperoille löytyy nykyään paljon erilaisia kirjoja. Aluksi vauva voi katsella yhtä aukeamaa kerrallaan ja samalla harjoitella sekä mahallaan olemista että niskan kannattelua. Vanhempi voi vierellä nimetä kuvan asioita.

Vähitellen vauvalle voi lukea jo tekstiäkin tai jutella kuvista. Vuorovaikutteinen kirjan katseleminen tukee lapsen kielen kehitystä. Samalla lapsen vuorovaikutustaidot kehittyvät. Pian vauva haluaa tutustua kirjaan itse, usein haukkaamalla sitä tai yrittämällä kääntää kirjan sivuja. Taaperon kanssa voi jo sitten vuorotella, kuka lukee. Taapero voi välillä itse kertoa kirjan kuvista ja "lukea" kirjaa ääneen vanhemmalle. Leikkilukeminen on yksi tärkeistä lukemaan oppimisen vaiheista.

Taimin suosikkikirjoja

Esittelen kolme pienten lasten kirjaa, joita olemme Taimin kanssa lukeneet. Kävimme ostamassa ne yhdessä kirjakaupasta. Taimi ei osaa vielä tietenkään itse valita, mutta sekin aika tulee. Kirjakaupoissa ja kirjastoissa kannattaa käydä pienestä pitäen.
Kurkkaa! Etsi pentu
Oppi&ilo
2019

Ensimmäinen kirjaostos oli Oppi & ilon Kurkkaa! Etsi pentu -kirja. Se on melko iso ja kuvat ovat selkeitä. Tätä kirjaa Taimi ihmetteli jo muutaman kuukauden ikäisenä. Hän viihtyi vatsallaan leikkimatolla ja katseli kuvia. Pentukirjasta taisi tulla yksi Taimin suosikkikirjoista. Hän nimittäin jaksaa selata sitä edelleen, uudelleen ja uudelleen.

Etsi pentu -kirjassa ei ole tarinaa. Siinä on luokiteltu aukeama kerrallaan eläimet asuinpaikan mukaan, esimerkiksi kotona, maatilalla, merellä. Toki eläimet ovat nimetty: hamsteri, koira, sika, kettu jne. Kirjassa on myös rulla, jota pyörittämällä etsitään yhden eläimen pentu per aukeama.

Kuuntele. Mikä sanoo räyh?
Oppi&ilo
2018 
Pentukirjassa osa eläimistä on nimetty oudosti. Kotona-aukeamalla kanin kohdalla lukee pupu. Sehän on kaniinin ja jäniksen hellittelynimi kertoo Wikipedia. Toisena ääripäänä merellä-aukeamalla kala on nimetty tarkasti vuokkokalaksi. Miksi pitää oppia vuokkalan nimi, mutta ei kotoista kania? Kirja on käännetty ranskan kielestä. Suomentajalla pitäisi olla vastuunsa lapsen kielen oppimisessa.

Seuraavaksi ostimme äänikirjat Kuuntele. Mikä sanoo räyh? ja Kuuntele. Mikä sanoo miua?. Niissä tapahtuu enemmän, kuin Kurkkaa! Etsi pentu -kirjassa. Miau -kirjassa esitellään eläimiä niille luontaisissa ympäristöissä ja räyh -kirjassa eläimet sijoittuvat eläintarhaan. Kirjojen pääteemoina on kertoa, miten eläimet ääntelevät. Ääni tulee nappia painamalla. Napit puolestaan löytyvät liikuteltavien luukkujen alta. Jokaisella aukeamalla voi kuunnella yhden eläimen äänen. Muut äänet ovat kirjoitettu puhekupliin.

Kuuntele. Mikä sanoo miau?
Oppi&ilo
2019
Kirjat eivät ole kovin pitkiä, eli kummassakin on neljä aukeamaa. Sivuilla on kuitenkin sen verran tapahtumaa, että vähäinen aukeamien määrä ei haittaa. Tervetullut oivallus on se, että kirjoissa ei ole vain ääniä, jotka eläimet päästävät suustaan, vaan myös muita niille tyypillisiä ääniä. "Koppoti kop laukkaa seepra", lukee kirjassa ja jatkuu huomiolla "rap-rap-rap rapisevat hamsterin kynnet." Vähäinen teksti on värikästä, sillä kirjoissa kopisee, piipittää, pulputtaa, kehrää jne.

Kirjat päättyvät kertausosaan, jossa isomman lapsen kanssa voidaan muistella, miten kukin eläin äänteli.

Kaikkien näiden kolmen kirjan sivut ovat paksua pahvia ja kestävät niin kuolat kuin puraisutkin. Nämä kolme kirjakauppalöytöä ovat todellisia monikäyttökirjoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti